Fakta om Anderssons fotosamling

I 1983 ble Hvalfangstmuseet (da Sandefjordsmuseene) kontaktet angående en samling av gamle fotografier som skulle være fra Sør-Georgia.

Det var familien til fotografen Theodor Andersson som tok kontakt. De ville selge bildene som de mente kunne skrive seg fra Grytviken i tidsrommet 1926-1932. Familien ønsket at museet skulle eie bildene som et minne om faren. De sa også at de håpet andre kunne få glede av bildene. Ved Hvalfangstmuseet så man at mange av bildene hadde høy kvalitet.

Samlingen som ble innlemmet i Sandefjordmuseenes fotosamling i 1983, besto av 418 registrerte originale fotografier / negativer. Etter en mindre tilvekst fra familien noen år senere er nå det samlede antall 604 fotografier.

Da museet i 1999 hadde en temautstilling om Sør-Georgia, ble noen bilder i samlingen kopiert fra glassplater. Det viste seg at opptakene hadde høy teknisk standard. Mange bilder viser mannskaper i brakkene der de levde. Bildene illustrerer godt hvilken forskjell det var i standard mellom rommene til de argentinske arbeiderne og villaen der bestyreren holdt hus. Noen av bildene viser sider ved livet der nede som knapt har blitt vist før.

Illustrasjon av arkivbokser med logoen til Vestfoldmuseene og Hvalfangstmuseet